Interview: “Jeg startede i e-conomic 14 dage før finanskrisen ramte”

Interview Torben Frigaard Rasmussen

Den rette bestyrelse er forskellen mellem succes og fiasko for små virksomheder.

I Kontolink er vi vildt stolte over at have en figur som Torben Frigaard Rasmussen som investor og bestyrelsesmedlem.

Hvorfor? Bedøm selv:

Han blev headhuntet ind i et stillestående e-conomic og var med til at trække det fra 10.000 til cirka. 100.000 kunder på kun få år. 

Han har stået i spidsen for firmaer i Danmark, Frankrig, England og USA. 

Kort fortalt: han ved, hvordan man driver en tech-virksomhed til succes.

Men nu har han lagt visitkortene med CEO-titlen på hylden og bruger i stedet sin tid som aktivt bestyrelsesmedlem og såkaldt angel investor.

Her har han investeret i en række firmaer, blandt andet Mobile Industrial Robots (MIR) og Kontolink.

Vi har bedt Torben dele hans holdninger og erfaringer med at få succes i startups. 

Få svaret på, hvordan du skalerer en virksomhed, hvad du som startup skal gøre for at vinde over konkurrenterne og hvordan det digitale spiller en rolle nu og i fremtiden.

En fejring af ligesindede

Vi starter fortællingen med en fejring. Det er nemlig ikke kun os i Kontolink, der synes Torben er værd at lytte til.

I 2019 blev Torben Frigaard fejret af 300 internationale investorer til Angel Investor Meetup i Odense.

Her fik han den prestigiøse kåring som “Årets angel investor” af sine ligesindede.

“Det var jeg glad for! Selvom jeg ikke havde set det komme. Det svarer til at blive kåret til kampens spiller af spillerne.” 

“Det er altså andre business angels i den store verden, som synes, jeg er lykkedes specielt med nogle gode ting,“ siger han om prisen.

Hvad er en angel investor?

En angel investor er typisk en privat investor, der bruger sine egne penge til at investere i startups og iværksættere.

Kåringen kommer blandt andet som resultat af Torben Frigaards investering i MIR – et robotfirma – hvor han på få år 22-doblede sin investering.

Optaget af den digitale verden

“Vi er bare grundlæggende digitale i vores DNA her i Danmark”

Som investor og bestyrelsesmedlem er Torben Frigaards fokuseret benhårdt på særligt ét marked.

“Mit primære fokus er B2B it-software og onlinedrevne forretningsmodeller. Det er det, jeg selv har siddet i som direktør, så jeg har prøvet en masse ting. Jeg vil gerne være en aktiv investor, der bidrager med min erfaring” siger han om sin investeringstilgang.

Torben Frigaards internationale erfaring giver ham også et stort strategisk klarsyn. Og her udmærker han, at vi i norden har en særlig forkærlighed for fintech og andre it-firmaer. 

Det kolde, digitale nord

“Den primære grund er, at vi er superdigitale i norden. Både på de offentlige og private arbejdspladser, men også i forhold til at bruge teknologi i hverdagen – der er vi bare fem år foran mange andre lande.” siger han. 

“Vi er bare grundlæggende digitale i vores DNA her i Danmark.” 

Hans erfaring med digitale forretningsmodeller gjorde, at han blev headhuntet ind i den cloudbaserede regnskabsløsning e-conomic. Her formåede han at drive forretningen fra 10.000 til 110.000 kunder på et par år, før virksomheden blev solgt til først en kapitalfond og senere Visma.

Men vejen dertil var ikke let, havde meget dårlige startvilkår og krævede en helt anderledes måde at tænke på.

Vejen ind i e-conomic

“Jeg startede som direktør i e-conomic 14 dage før finanskrisen ramte. Så stod vi uden funding og så var det meget med at gøre tingene på en anden måde,” siger han.

Torben får komplekse sager til at lyde meget almindelige og nemme. Men hvordan driver man lige en virksomhed til multinational succes under en af verdenshistoriens største finansielle nedture?

“Folk skal snakke med dem, det giver mening at snakke med, og ikke nødvendigvis hvem organisationsdiagrammet peger på”

For Frigaard handler det om at udfordre det bestående, stole på medarbejderne som individer og tænke værdibaseret.

“Jeg har arbejdet i meget hierarkiske virksomheder i Frankrig, hvor alt er kontrolleret” starter han med at reflektere over. 

Den tilgang tænkte han ikke ville virke for en digital løsning som e-conomic. 

“I stedet satte jeg individet fri og smed organisationsdiagrammerne ud. Folk skal snakke med dem, det giver mening at snakke med, og ikke nødvendigvis hvem diagrammet peger på,” slår han klart fast.

Nye værdier som rettesnor

Uden organisationsdiagrammer skal medarbejderne have et andet kompas at rette sig efter.

“Vi skabte en grundlæggende værdidrevet kultur. Jeg besluttede mig for fem værdier. Hvis folk forholdte sig til de værdier i en presset situation, så skulle de nok træffe den rigtige beslutning.” siger Torben Frigaard.

At sætte medarbejderne fri lyder som en selvindlysende god ide. Men det giver sine egne udfordringer.

Du er nødt til at ansætte de rette

“Det krævede, at vi ansatte de rigtige. Dem der delte vores værdier og ambitioner” fortæller Torben.

“For der er folk derude – og der er ikke noget her, der er rigtigt eller forkert – men nogle mennesker er bedst i hierarkiske virksomheder, hvor man får at vide, hvad man skal gøre skridt for skridt” fortsætter han.

“Men så skal man nok ikke arbejde i et hurtigtvoksende techfirma, hvor det er forventet at man selv træffer beslutninger.” 

Det nye e-conomic startede fra bunden

“Det var fantastisk at se, at man kunne bygge en organisation så hurtigt uden at banke folk i hovedet med hvad de skal huske at lave”

Så store forandringer tager tid, før de sidder fast i virksomhedens DNA. Arbejdet med at ændre kulturen startede allerede med jobopslaget.

“Vi gik meget op i at at tage os af de nye medarbejdere. Vi tog fat i rekrutteringen, så alle havde de rigtige kompetencer og værdier fra starten af” siger den tidligere direktør.

De nye medarbejdere kom dog ikke tomhændede til e-conomic. De havde den energi og gåpåmod, det kræver at komme sejrrigt ud af den digitale konkurrence.

Nybrud i service og salg

“Det kan lyde old-fashioned nu, men vi var nogle af de første, der brugte hjælpevideoer på YouTube og digitale tiltag som livechat. Det krævede dog, at vi turde tage en masse unge mennesker ind og lade dem slå sig løs under kontrollerede rammer.”  

Men Torben Frigaard er ikke i tvivl om, at det var tilliden til individet, der drev det store projekt til succes.

“Det var fantastisk at se, at man kunne bygge en organisation så hurtigt uden at banke folk i hovedet med hvad de skal huske at lave” siger han med et stort smil.

3 takeaways fra succesen i e-conomic

  • Der skal være plads til den enkelte. Find og ansæt medarbejdere, du kan stole på – og så skal du faktisk stole på dem. Hvis du gerne vil have beslutningsdygtige medarbejdere, så skal du indstille virksomheden til det

  • Prøv nye ting. Du kan ikke skille dig ud og dominere, hvis du kun gør det samme som alle andre. Prøv de nyeste værktøjer og se om de virker – og smid dem ud hvis ikke de gør.

  • Skab en fast kultur, hvor alle ved, hvad de fælles værdier er. Som leder skal du leve og ånde den kultur. Det giver ro i al det kaos, der kan være i en hurtigtvoksende virksomhed. 

Fra en ledelsesrolle til en anden

Torben Frigaard nærede dog ikke noget ønske om at fortsætte til evig tid som direktør – på trods af det bugnende cv. Det var tid til et karriereskifte for den hærdede it-mand.

“Direktørrollen er overstået for mig – og det krævede noget tilvænning at falde på plads i min rolle som investor” siger han.

Et udpluk af Torbens bestyrelsesposter:

  • Bestyrelsesformand i CMS-systemet Umbraco
  • Bestyrelsesmedlem i Kontolink
  • Bestyrelsesformand i Cardlay
  • Bestyrelsesmedlem i Den Fynske Bladfond
  • Bestyrelsesformand i Esoft Systems A/S

“Jeg har altid været meget involveret og eksekverende. Så jeg skulle vænne mig til ikke selv at træffe beslutninger og trække i arbejdshandskerne”

“Ikke nok med det, så handler det også om at acceptere, at dem jeg rådgiver, sjældent gør alt hvad jeg foreslår. Det skal de for den sags skyld heller ikke.” 

“Nu synes jeg det er ekstremt spændende at have den her rolle som coach eller mentor. Også selvom de ikke altid gør, hvad jeg siger. Men jeg sætter pris på at vide, at de lytter.” 

Omvendt er årets angel investor ikke for fin til at trække i arbejdstøjet.

“Som investor er jeg dog ret aktiv og operationelt minded, hvis ledelsen ønsker det. Jeg kan også hjælpe med hverdagens problemer ud over de strategiske linjer på bestyrelsesmødet.”

Om investeringer: “Man er nødt til at have hånden på kogepladen selv”

Angel investors som Torben Frigaard spejder efter startups og individuelle iværksættere, som de kan støtte i at realisere deres forretningsdrømme. 

Hvor Frigaards ledelsesfilosofi er at sætte individet fri, så har hans investeringsfilosofi også individet som centrum.

Røde advarselslamper til et pitch

“Jeg får dagligt henvendelser om at kigge på en forretningsmodel” siger han efter en kort tænkepause. 

Jeg havde spurgt ham, hvornår advarselslamperne begynder at blinke, når han møder en iværksætter. Hvad i et pitch der får ham til at løbe ud af lokalet igen. 

“Det jeg kigger mest på, er mennesket bag” starter han roligt.

Hvad skal du undgå, når du pitcher for en investor?

“Jeg får folk der kommer ind og vil rejse 5 mio. til et produkt og så vil have 120.000/md for fornøjelsen. Der bliver jeg betænksom, for så er prioriteterne ikke helt på plads.”

“Ikke fordi man som iværksætter skal sove på en bænk i parken.” 

“Men man er nødt til at have hånden på kogepladen selv. Man skal ikke tro, at firmaet er en hel milliard værd, inden man overhovedet er kommet i gang.”

“Nogle gange går det lidt for stærkt,” advarer han. “Folk hører om en exit, hvor stifteren trækker millionvis af kroner ud og tror det fungerer sådan hver gang.” 

Udover personen bag, så kigger Torben Frigaard altid produktet efter i sømmene.

“Hvis ikke der er et produkt, eller der er lang tid til der er et, så er det ikke noget for mig. Ikke at der er noget forkert i det, men det er ikke den måde, jeg arbejder på.”

Et succesrigt startup starter med et godt produkt

Torben er også meget utvetydig, når det kommer til ingredienserne i et godt startup, der har en chance for at lykkedes.

“Man skal have et godt produkt – og så skal man have nogle gode, engagerede og dedikerede folk.”

“Det lyder banalt, men det er det virkelig ikke” siger han. “Jeg får mange henvendelser hver dag. Og der er mange spændende ting. Men der er også mange, der ikke er helt i mål endnu.”

Du skal have noget, du kan sælge

“Produktet behøver ikke være helt færdigt eller perfekt.”

Han opsummerer opskriften på simpel og selvfølgelig maner.

“Grundlæggende skal der jo være noget, eller bare et glimt af noget, som nogen vil betale for.”

Torben Frigaard med stifter af Kontolink, Kim Agger

Som bekendt blev Torben Frigaard investor i Kontolink i sommeren 2019. Men det var ikke en impulsiv beslutning, der ramte ud af det blå.

“For halvandet års tid siden snakkede jeg med Jens Sørensen [CEO i Kontolink]” siger han. 

“Jeg hørte, hvad han og medstifteren Kim Agger havde gang i og blev nysgerrig. De besøgte mig på mit kontor i Odense og fortalte og viste, hvad de havde fundet på.”

Bilag har altid været et problem

“Min interesse blev fanget med det samme. At indsamle og behandle bilag er en dyr og irriterende problematik, som vi allerede prøvede at løse i e-conomic” siger han.

“Vi holdte kontakten siden da, og i sommer valgte jeg at investere, så vi kunne prøve at skalere modellen.”

Torben Frigaards syn på personer og produkter skinner også igennem, når han fortæller om Kontolink.

“Udover at Kontolink løser en masse relevante problemstillinger, så ved jeg, at det er dygtige folk, der står for eventyret. De erfarne e-conomic folk ved, hvor skoen trykker i regnskabet, og de har evnen til at gøre noget ved det.”

Aktivt involveret i stort og småt

Som aktiv investor læner han sig ikke bare tilbage og håber på det bedste, men involverer sig aktivt.

“Jeg følger firmaet tæt og får at vide på ugebasis, hvad der sker af stort og småt. Det er et supercool team der er sat efterhånden, så jeg er meget håbefuld om den rejse, der er i gang.”

“Hvis jeg venter til et bestyrelsesmøde, før jeg rykker, er det for sent.”

Torben deltager i teamdag i Kontolink. Som aktiv investor er han meget involveret.

At være bestyrelsesmedlem kan lyde relativt universelt, men der er store forskelle når det kommer til at være i bestyrelsen i Kontolink i forhold til en stor virksomhed.

“Jeg hænger ikke i det med bestyrelser og titler i små virksomheder” siger Torben. “Det skal ikke være så formelt i en lille organisation.” 

“Hvis jeg venter til et bestyrelsesmøde, før jeg rykker, er det for sent. I stedet taler jeg tit med Kim og Jens – og jeg kommer forbi og hjælper til hvor jeg kan. Det er også derfor jeg kan lide de små og mellemstore virksomheder. Det er hurtigere at gå fra beslutning til handling.” 

Hjælper med hverdag og strategi

Torben Frigaard mener selv, at han kan hjælpe med både stort og småt som bestyrelsesmedlem. Han trækker på mange års erfaring fra virksomheder, der er gået fra skrabede startups til multinationale succeser.

“Der er problemstillinger, der er generelle for SaaS-virksomheder, som jeg kan være med til at hjælpe” starter han.

“Både fra de små valg om at finde den rigtige advokat og at hyre folk ind og op til det store plan, hvor vi snakker om, hvordan vi kan skalere forretningen eller trække nye partnere ind.” 

Hvad er det bedste råd til startups?

Torbens store filosofi handler om at beholde og bevare iværksætterånden, uanset hvor meget og hvor hurtigt virksomheden skalerer.

Den digitale fremtid

Vi slutter interviewet af med at vende blikket mod horisonten og snakke om de større tendenser i regnskabsfeltet. 

Et vigtigt spørgsmål at få svar på er, hvordan fremtiden ser ud for regnskab og bogholderi.

“Det er et stort spørgsmål, du stiller der. Først: det bliver endnu mere digitalt, blandt andet i form af Kontolink“ starter han.

Bogholderiet uden papir

“Kvitteringer og fysiske papirgange forsvinder forhåbentlig helt. Der kommer meget mere automatisering” forudser han. 

“Jeg ved ikke, om vi kan tale om et fuldt automatisk regnskab. Men vi kan i hvert fald sige, at der bliver færre og færre hænder i at lave et regnskab for SMV’er.”

“Det betyder, at der vil være store besparelser for små virksomhedsejere, som de vil være glade for” siger han.

Men det er ikke lige rundt om hjørnet ifølge angel investoren.

“Der er stadig et stort stykke vej endnu. Jeg kan ikke sætte tidshorisont på, men jeg ved det bliver en fantastisk rejse at følge” afslutter han.

Den digitale investors rejse

Når man snakker med Torben Frigaard, er man ikke i tvivl om, at han lever og ånder for den digitale verden. 

Torben er aktivt involveret som bestyrelsesmedlem, og hans indflydelse sætter sig i både det store og det små.

Kontolink er glade for at have ham ombord. Ikke kun grundet investeringen – men også for den energi og viden han bringer med. 

 

Han har set startups både flyve og falde og har sin egen opskrift på succes. Det beviste han i e-conomic med sit direkte lederskab, tillidsfulde tilgang til organisationer og hans endeløse tro på at udfordre det bestående.

Og mon ikke, han beviser det igen.

Prøv Kontolink ganske gratis i 30 dage

Interview Torben Frigaard

Torben Frigaard Rasmussen

Aktiv investor og bestyrelsesmedlem

Torben Frigaard Rasmussen blev særligt kendt i Danmark efter hans succesfulde væksteventyr med regnskabssystemet e-conomic. 🚀

Han har primært stået i spidsen for online forretningsmodeller og softwarefirmaer. 👨‍💻

Nu er han professionelt bestyrelsesmedlem og aktiv investor, hvor fokus er på at hjælpe med at skalere lovende forretninger 📈