Erhvervskonto: sådan får du den billigste pris

Som ny iværksætter eller selvstændig skal du tage stilling til tusinde ting – og for hver ting er der omkostninger, der skal regnes med i budgetterne og bruges når du laver din prisstrategi

En af de ting, du skal tage stilling til er erhvervskontoen. Prisen for en erhvervskonto svinger rigtig meget på tværs af bankerne, og kan endda svinge fra landsdel til landsdel, fra bankrådgiver til bankrådgiver. 

Måske har du allerede været i gang i et par år og er utilfreds med din nuværende løsning.

I denne blog får du svar på, hvordan du kan spare penge og få en bedre service.

Erhvervskonti og priser

Vi har samlet et overblik over de priser som forskellige banker reklamerer med for deres services. Men de priser kan du ikke helt regne med. For en ting er, hvad bankerne oplyser på deres hjemmesider, en helt anden ting er den pris som du som kunde i sidste ende får tilbudt.

Der er nemlig mange faktorer, der har en indflydelse. Er du fx privatkunde i samme bank kan du ofte få rabat. Og i forlængelse af det kan du nogle steder endda få en bedre pris på erhvervskontoen hvis du er en god kunde som privat – fx hvis du har store lån som du er god til at afbetale på.

Samtidig er det langt fra alle banker der tilbyder de samme fordele. Så prisen er ikke den eneste ting du skal tage stilling til, når du overvejer hvor du skal have erhvervskonto.

Først vil vi gennemgå et par spørgsmål som mange nye iværksættere har, inden de tager kontakt til banken.

Bagefter præsenterer vi så et overblik over de umiddelbare priser og kommer med nogle gode råd til, hvordan du får den billigste erhvervskonto.

Er erhvervskonto et krav?

Både ja og nej.

En privatperson skal have en NemKonto, som de offentlige myndigheder kan indbetale penge på. Det kan eksempelvis være feriepenge eller overskydende skat.

På samme måde skal en virksomhed også have en NemKonto til at modtage penge fra det offentlige. Men for personligt ejede mindre virksomheder, kan den konto faktisk godt være en privatkonto. 

Din bank vil dog ofte kræve at du opretter en erhvervskonto til virksomhedsformål.

Selskaber skal have erhvervskonto da økonomien skal være helt separat fra ejeren.

Skal man have en erhvervskonto som selvstændig?

Der er ikke noget juridisk krav om, at en selvstændig skal have en erhvervskonto. Men spørger du de fleste banker vil de nok insistere på det alligevel. Det er fordi en erhvervskonto gør det lettere for banken at leve op til de heftige krav i hvidvaskloven.

For dig som selvstændig vil en separat konto også give et langt bedre overblik over både din virksomheds økonomi og din privatøkonomi.

Vi anbefaler dig derfor først at høre din egen private bank om det kan lade sig gøre. Så sikrer du, at du får den bedst mulige pris.

Kan man få en erhvervskonto uden CVR-nummer?

For at få en NemKonto tilknyttet sin virksomhed skal du have et CVR-nummer.

CVR-nummeret får du først, når din virksomhed er registreret hos Erhvervsstyrelsen.

Kan man bruge en privatkonto til erhverv?

Ja, teknisk set – men det kræver din banks godkendelse. Men en privatkonto kan godt tilknyttes som NemKonto til dit CVR-nummer.

Har jeg krav på at få en erhvervskonto?

Nej. Modsat en NemKonto til privatbrug, kan du ikke kræve, at banken opretter en erhvervskonto til dig. Banken er altså i deres gode ret til at afvise dig.

Derfor anbefaler vi, at du indhenter tilbud hos flere banker ad gangen, da processen kan tage lang tid og så risikerer du at stå med en lang næse i sidste ende.

Bankerne vil ofte sige ja, men det er ikke garanteret.

Bankerne påtager sig risiko for overtræk og andet (selv hvis ikke du har kredit) og da mange virksomheder, der startes hurtigt, går ned igen, kan det være en rigtig dårlig forretning for banken at have dig som erhvervskunde.

Samtidig kræver hvidvasklovgivningen, at der afsættes tid til at kende samtlige indehavere af erhvervskonti i banken.

Kan man få en erhvervskonto uden negative renter?

De negative renter mærkes af alle danskere, men nogle mærker det mere end andre. Der er stadigvæk banker, der lader deres mindre erhvervskunder slippe for at betale for negative renter. Nogle gange slipper de helt, andre gange slipper de op til en vis beløbsgrænse.

Jyllands-Posten har lavet en oversigt over hvem der kræver ekstra: Her slipper erhvervskunder for negative renter – og her betaler de ved kasse et

Bemærk, at det hele tiden ændrer sig, og at det allerede kan være anderledes end da JP lavede deres undersøgelse.

Der er heller ingen garanti for at en bank, der endnu ikke giver regningen til kunden for negative renter vil fortsætte med det i morgen.

Hvor er den billigste erhvervskonto?

Nu kommer den del, du nok glædede dig mest til. Vi har samlet et overblik over hvad forskellige banker reklamerer med af priser.

For samtlige tilbud som vi har kigget på gælder det, at det er en meget basal erhvervskonto med et kreditkort og adgang til netbank. Men hvad der ellers hører med kan svinge.

Nogle af disse banker kræver, at du også flytter din private konto for at oprette en erhvervskonto. Andre kræver at du har en revisor tilknyttet din virksomhed.

Oversigt over årlig pris på erhvervskonto

I grafen nedenunder kan du se de forskellige priser blandt nogle af landets største banker. Du vil se, at prisen kan svinge mellem 1.000 kroner om året og helt op til 3.000 kroner.

Den årlige pris på konti hos forskellige banker

Bemærk at det er de umiddelbare priser, der præsenteres her. Der kan hos nogle banker være andre skjulte udgifter der kommer løbende.

Oversigt over pris på oprettelse af erhvervskonto

Prisen fra oprettelse svinger fra 0 til 5000 kroner. Med til den historie hører også, at bankerne udbyder forskellige funktioner – eksempelvis kan man med Lunar ikke tilmelde PBS eller foretage udenlandske betalinger.

Er der gratis og gebyrfrie erhvervskonto?

Nej, ikke umiddelbart. Men hør din bank ad for at få den bedst mulige pris.

Kan man bruge Revolut som erhvervskonto?

Mange spørger om den populære nye digitale bank Revolut, kan bruges som erhvervskonto.

Digitaliseringsstyrelsen har meddelt, at de kan bruges som bank, så hertil vil svaret være ja. For at få en dansk erhvervskonto hos Revolut kræver det et CVR-nummer. Kontakt Revolut for at høre om mulighederne.

Hvordan får jeg den billigste erhvervskonto?

Det korte svar er: ring rundt!

De priser vi netop har præsenteret er kun vejledende. Vores erfaring er, at det er muligt at forhandle med alle bankerne på listen. Er du privatkunde eller villig til at flytte kan du ofte få det billigere. Nogle afdelinger af en bank kan godt tilbyde billigere priser end andre. Og har du en god og sød rådgiver kan du nogle gange også spare penge der.

Samtidig er der mange banker som vi ikke har gennemgået her. Vi hører om flere, der får rigtig gode tilbud i den lokale sparekasse.

I sidste ende er det vigtige jo, at du er tilfreds. Og i mange banker kan kvaliteten af rådgivningen altså veje op for den dyrere pris.  

Den hurtige og nemme guide til en billig erhvervskonto

  1. Få et overblik over potentielle banker
  2. Overvej hvilke fordele du har brug for. Betaling i udenlandsk valuta, kassekredit eller måske flere firmakort. Overvej også, om du er villig til at flytte din privatkonto.
  3. Tjek bankernes hjemmesider og se de umiddelbare priser og tilbud.
  4. Ring rundt og få et godt tilbud. Det kan være en god ide at møde op i den lokale filial.
  5. Indsaml flere tilbud af gangen og vælg det bedste.

Hvordan forhandler jeg prisen?

Forhandlingens kunst kræver nok en selvstændig blog – eller 100 – om kun det emne, men et godt råd til alle er at det handler om forberedelse. Jo mere klar i spyttet du er om, hvordan din virksomhed kommer til at blive, jo mere sikker kan banken være på, at du er en god forretning for dem.

Husk altid, at selvom banker har en helt særlig rolle i samfundet, så er de grundlæggende stadig private virksomheder, der skal tjene penge på deres forretning. 

Hvilken slags dokumentation kræver min bank af mig?

For at leve op til hvidvasklovgivningen skal banken som det mindste kende din forretnings omfang og formål samt ejerens (eller ejernes) identitet.

Det betyder, at du skal aflevere legitimation og en registreringsattest (CVR) på din virksomhed. Du skal formentlig også aflevere en forståelig og udarbejdet forretningsplan. Det er særligt her, at du skal være skarp for ikke at blive afvist. En god plan kan også bidrage til at kunne sikre en bedre pris.

Du skal ofte også lave budgetter og økonomisk data på din virksomhed. Derudover kan du også blive afkrævet en overblik over din personlige økonomi.